Expats Den Haag
In Nederland kiezen veel expats voor Den Haag om te wonen en te werken. Waarom doen expats dat? Wat zijn de voordelen voor deze expats?
Huis aan expats verhuren in Den Haag
Verhuurders verhuren hun huis graag aan expats. De financiële afwikkeling gaat doorgaans altijd goed. Uw woning verhuren aan expats in Den Haag of in Wassenaar kan dus lucratief voor u zijn.
Wat is een expat?
Expats zijn mensen, die tijdelijk in Nederland komen wonen. Vaak zijn ze bijvoorbeeld door een bedrijf of internationale organisatie uitgezonden naar Nederland om daar een bepaalde functie te vervullen. In Den Haag zijn vele internationale organisaties en in Amsterdam en Den Haag zijn bijvoorbeeld vele internationale hoofdkantoren van multinationals.
Wat is een verhuurmakelaar?
Een verhuurmakelaar is een tussenpersoon tussen woninghuurders en verhuurders. Een verhuurmakelaar werkt in opdracht van de verhuurder. De verhuurmakelaar zorgt voor:
- promotie
- bezichtigingen
- huurcontracten
- het natrekken van potentiële huurders
De verhuurmakelaar in steden als Den Haag en Amsterdam zijn gewend aan expats en hebben vaak een groot netwerk om een woningmatch tussen verhuurder en expat snel af te ronden (expat rental).
Huis verhuren aan expats in Den Haag
De mensen die naar Nederland komen voor bijvoorbeeld een kort verblijf in Den Haag, hebben namelijk allemaal een huis nodig om te wonen. Omdat het bijna altijd een tijdelijke job betreft, gaat het in 9 van de 10 gevallen om een huurwoning. Expats zijn bijvoorbeeld vaak hoogopgeleide mensen uit het buitenland. Zij komen voor een bepaalde tijd of op projectbasis werkzaamheden voor een organisatie uitvoeren. Vaak gaat het namelijk om mensen in specialistische beroepen. Zij hebben specifieke kennis in huis, die bij Nederlandse werknemers onvoldoende aanwezig is. Veelal gaat om bijvoorbeeld ICT gerelateerde beroepen. Bij verzekeraars gaat het vaak om actuarissen.
Expats The Hague
Expats zijn niet altijd op zoek naar de grootste en duurste huizen. Natuurlijk komen er geregeld directeuren over uit het buitenland. Meestal zijn het echter expats die een middenkader functie bekleden. Het zijn dus niet alleen de villa’s, die in aanmerking komen voor verhuur. Diverse type woningen zijn daarom zeer aantrekkelijk voor de verhuur aan expats.
Huis verhuren in Den Haag aan expats
Met deze ‘verhuur uw woning aan een expat checklist’ kunt u bepalen of uw woning geschikt is voor de verhuur aan expats. Daarbij krijgt u inzicht in waar u aan moet denken, als u uw woning verhuurt aan expats.
1. Maak uw huis geschikt om aan expats te verhuren
De ligging, het aantal slaapkamers en of uw woning wel of niet gemeubileerd is, bepaalt voor een groot deel of de expat interesse heeft in uw woning. Heeft uw woning namelijk achterstallig onderhoud zoals bijvoorbeeld een verwilderde tuin of dingen die kapot zijn? Met wat kleine ingrepen kunt u uw woning er vaak al wat aantrekkelijker uit laten zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderen, schoonmaken, de tuin opruimen en nieuwe handdoeken. Op deze wijze vergroot u de kans, dat een expat uiteindelijk uw woning tijdelijk wilt huren.
2. Wat zoekt een expat eigenlijk voor woning?
De expat verwacht vaak een woning met bijvoorbeeld veel moderne apparatuur en voorzieningen in de woning. Gemak en comfort zijn na een harde dag werken van belang voor de expat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan WIFI, een smart tv, vaatwasser, magnetron, koffiezetapparaat/espressomachine en wasmachine/droger. De expat heeft meestal een voorkeur voor een modern ingerichte woning in een neutrale stijl en een frisse look.
3. Wees flexibel met het gemeubileerd en of gestoffeerd aanbieden van uw woning
Vaak hangen de wensen van een expat af van het feit of zijn of haar gezin mee naar Den Haag komt. Ga hier dan ook flexibel mee om. Bepaald meubilair kan bijvoorbeeld in een opslag worden opgeslagen. Wist u trouwens dat Den Haag voor expats een van de mooiste steden in Nederland is om te wonen en te werken?
4. Zet de woning en de inboedel op de foto
Zeker als u uw woning gemeubileerd en gestoffeerd aanbiedt aan de expat, is het belangrijk om voor de huurperiode alles op de foto te zetten. Dit voorkomt conflicten als er gedurende het verblijf iets stuk gaat aan en in de woning. Om de staat van de woning goed vast te leggen kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een inventarislijst. Deze lijst is onderdeel van het huurcontract, aangevuld met foto’s op het moment van de sleuteloverdracht. Eventueel met een rapport waarin de staat van de woning is vastgelegd.
5. Vanuit het buitenland naar leven als een expat in Den Haag
Uw huis verhuren aan een expat vergt voorbereiding. Sta stil bij het feit, dat een expat uit een andere cultuur kan komen. Deze expat heeft regelmatig andere gebruiken, gewoonten en verwachtingen dan in Nederland gebruikelijk zijn. Ondanks, dat er 180 culturen in Den Haag samenleven, is het voor de buren ook fijn om te weten wie er tijdelijk in uw woning gaat wonen. Bepaal samen met uw specialistische verhuurmakelaar onder welke voorwaarden en aan wie u uw woning wilt verhuren.
6. Goede huurprijs voor uw woning bepalen
Een goede huurprijs bepalen voor uw woning kunt u het beste doen met een goede verhuurmakelaar aan uw zijde. Zij hebben een brede kennis van de markt. Daarom kunnen ze goed bepalen, wat een faire verhuurprijs is voor uw woning. Overvragen is bijvoorbeeld de laatste jaren een stuk lastiger geworden. De markt is namelijk transparanter geworden. De kosten voor wonen worden lang niet meer altijd betaald door de werkgever van de werknemer, die naar Nederland komt. Expats kijken daardoor veel meer naar betaalbare woningen tussen bijvoorbeeld de 900 en 1700 EUR per maand. Dat neemt niet weg, dat er zeker in de Randstad een doelgroep is voor het hogere segment tussen de 4.000 en 10.000 EUR pm. De huurwaarde van uw huis is namelijk afhankelijk van vele factoren. Uw verhuurmakelaar kan u hierover meer vertellen. Deze verhuurmakelaar kan u ook tips geven om de huurwaarde te verhogen.
7. Stel een huurperiode vast
Expats komen tijdelijk naar Nederland. Dat wil zeggen, dat de meeste expats voor bijvoorbeeld 6 maanden of 1 jaar in Nederland komen werken en wonen. In die tijd willen ze natuurlijk niet graag van de ene woning naar een andere woning verhuizen. Houd er dus rekening mee, dat u vaak het verzoek krijgt om een verhuurperiode aan te gaan voor een half jaar of 1 jaar.
8. Stel een bedrag vast voor het gebruik van roerende goederen
Expats huren graag gemeubileerde woningen. Dit betekent, dat de verhuurder voor het gebruik van de roerende goederen een bedrag aan de huurder in rekening kan brengen.
9. Bepaal wie de maandelijkse huur en de waarborgsom betaalt
Dit verschilt per geval. Vaak worden woningen rechtstreeks door expats gehuurd. Zij dienen dan zelf zorg te dragen voor de betaling van de huur en de waarborgsom. Er zijn echter ook situaties, vaak in het duurdere segment, dat de werkgever de woning aan huurt voor de expat. De werkgever is dan ook verantwoordelijk voor de huurbetalingen en de waarborgsom.
10. Financiële check huurder
Iemands financiële achtergrond checken door recente loonstrookjes op te vragen, kan onprettig zijn. Een goede verhuurmakelaar neemt dit voor u uit handen. De makelaar zorgt er vaak ook voor, dat de eerste maand huur en de borg (doorgaans één of twee maanden huur) aan hem betaald wordt. Vervolgens stort de makelaar die bedragen terug op uw rekening, verminderd met zijn of haar eigen bemiddelingskosten.
11. Huurovereenkomst belangrijk bij een woning verhuren in Den Haag
Maak duidelijke afspraken met de expat huurder over de duur van zijn huurperiode en leg deze vast in een huurovereenkomst. Een Engelse toelichting mag niet ontbreken, zodat de voorwaarden helder zijn. Zaken als bijvoorbeeld onderhoud, wel/geen huisdieren en wandversieringen mogen ophangen zijn ook punten, die in het contract benoemd kunnen worden. De huurovereenkomst moet u in het Engels en het Nederlands opstellen. Let ook op, dat uw verhuurmakelaar lid is van een branche organisatie zoals bijvoorbeeld de NVM. The Hague Real Estate Services is een NVM makelaar gevestigd in Den Haag.
12. De diplomaten clausule
Een diplomatenclausule kunt u opnemen in uw huurcontract. Aan de hand van de diplomatenclausule, ook wel ontruimingsbeding genoemd, kan een verhuurder een woning tijdelijk verhuren. De diplomatenclausule is namelijk niet verplicht bij tijdelijke verhuur. Alleen is het wel zeer aan te raden de clausule op te nemen in het huurcontract. Zeker indien de verhuurder eerst in een woning heeft gewoond en na de tijdelijke verhuur er weer wil gaan wonen. Hetzelfde geldt voor een huurder, die tijdelijk vertrekt en na een periode weer terug wil komen naar de woning. De verhuurder of een huurder dient zelf in de woning gewoond te hebben en na de tijdelijke verhuur weer in de woning terug te keren. Bij een nieuwbouwwoning kan de woning direct tijdelijk verhuurd worden. De verhuurder dient na die periode de woning weer te bewonen.
13. Wees op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving
Het kan voorkomen, dat u bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland moet, gaat samenwonen of mantelzorg gaat verlenen. Eén van de opties kan dan zijn om uw woning of appartement tijdelijk te verhuren. Helaas heeft u dan al snel met wet- en regelgeving te maken. In principe is in Nederland tijdelijk verhuren niet mogelijk. Vanaf het moment, dat een huurder namelijk een woning betrekt heeft u te maken met het huurrecht. Dit houdt in, dat zolang de huurder aan zijn verplichtingen voldoet, de huur niet mag worden opgezegd. Toch zijn er uitzonderingen, waardoor u als particulier legaal tijdelijk uw woning kunt verhuren. Hieronder enkele regels die voor u belangrijk zijn.
14. Particuliere woning verhuren in Den Haag, Voorburg of Wassenaar
Het particulier verhuren van uw woning is best een grote stap. Als verhuurder wilt u, dat alles juridisch goed is geregeld. Als particulier uw huis legaal verhuren kan via huisbewaring, proef-samenwonen en de Leegstandswet. Deze regels bieden u de mogelijkheid om als particulier uw woning legaal te verhuren zonder dat er huurrecht ontstaat. Dit betekent, dat de huurder na de huurperiode uw woning verplicht moet verlaten. Als particulier doet u er goed aan om uitsluitend via deze regels te verhuren. Doet u dit niet, dan loopt u het risico van permanente verhuur. Legaal uw huis particulier verhuren is mogelijk via huisbewaring, proef-samenwonen of de Leegstandswet. De Leegstandswet is alleen mogelijk bij een eigen koopwoning. Een woning moet zichtbaar te koop staan en u moet een vergunning bij de gemeente aanvragen. Verhuren via huisbewaring of proef-samenwonen is voor zowel koop- als huurwoningen mogelijk. Beide verzoeken moeten bij de gemeente worden gemeld. Heeft u een huurwoning? Dan is toestemming van de eigenaar nodig.
15. Verzekeringen
Bij het particulier verhuren van uw huis of appartement loopt u risico’s op schade. Dit kan schade aan uw woning of inboedel zijn. Bij het gemeubileerd en/of gestoffeerd verhuren van uw huis kan er schade aan uw meubilair ontstaan. Deze schade wordt in sommige gevallen niet uitgekeerd. Vanwege de extra risico’s staan verzekeringsmaatschappijen tijdelijk verhuren soms niet toe. Daarom is het belangrijk om naar de voorwaarden van uw verzekering te kijken. Om de risico’s te beperken is het verstandig om de huurder een eigen inboedelverzekering te laten afsluiten.
16. Belasting en hypotheekrenteaftrek
Uw appartement of huis particulier verhuren heeft gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Tijdens de verhuur valt uw woning in box 3. Inkomsten uit sparen en beleggen. Dit betekent, dat hypotheekrenteaftrek niet mogelijk is. Als verhuurder betaalt u over de huuropbrengsten en waarde van uw woning vermogensbelasting. Verhuurd u uw huis of appartement langer dan 5 jaar dan heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Betrekt u na het verhuren uw huis of appartement? Dan valt deze weer in box 1, belastbaar inkomen uit werk en woning. U heeft dan weer recht op hypotheekrenteaftrek.
17. Einde huurverband
Als de expat na een periode weer uit Nederland wil vertrekken en hij of zij de huurwoning weer moet opleveren, moet er aan een aantal zaken gedacht worden. De expat wil bijvoorbeeld de borg retour ontvangen. Daarnaast moeten abonnementen op TV en internet worden opgezegd en energiecontracten geannuleerd. De verhuurmakelaar is ten slotte aanwezig bij de eindoplevering. De makelaar stroomlijnt de terugbetaling van de borg aan de expat.
18. Wat als een huurder korter blijft en je hebt een flinke courtage betaald?
Door onvoorziene omstandigheden kan het gebeuren, dat de huurder veel korter in Den Haag blijft dan verwacht; bijvoorbeeld drie maanden in plaats van een jaar. Het kan zijn, dat u dan uw hele courtage kwijt bent. Het gevolg kan zijn, dat u dan weer opnieuw moet betalen voor het vinden van een nieuwe huurder. De meeste makelaars hebben hier wel een regeling voor. Denk bijvoorbeeld aan een coulanceregeling, korting op de volgende bemiddeling of een verrekening naar rato. Neem deze voorwaarden goed door met uw makelaar. Stem uw wensen zwart-op-wit af!
Wat doet een verhuurmakelaar verder voor u?
De verhuurmakelaar maakt advertenties en plaatst deze op de eigen website of op andere platformen. Naast de plaatsing van de advertenties benadert de makelaar bijvoorbeeld ook actief potentiële huurders, vaak via andere makelaars en bedrijven. Daarnaast doet hij of zij de bezichtigingen. Hij stelt een huurcontract op en loopt de woning door aan de hand van een checklist vóór de huurder erin trekt. Op het moment, dat de huurder eruit gaat, is hij ook weer aanwezig om te kijken of alles nog in de staat is zoals het was op het moment dat de huurder erin ging.
Verhuurder verantwoordelijkheden
Een verhuurder heeft een hoop verantwoordelijkheden. Zo zal u bijvoorbeeld gebreken moeten verhelpen, klein onderhoud moeten verrichten en goed bereikbaar moeten zijn voor de huurder. Als verhuurder kunt u dit vastgoedbeheer aan The Hague Real Estate Services uitbesteden. U moet uw verzekeringen op orde hebben en aangeven bij de verzekeraar, dat u de boel verhuurt. Uiteraard moet u rekening houden met de voorwaarden, die (kunnen) worden opgelegd door instanties zoals bijvoorbeeld de verzekeraar(s), Vereniging van Eigenaren, de hypotheekverstrekker en of (lokale) overheden.
Goede verhuurmakelaar in Den Haag kiezen
- Hoeveel jaar bestaat de verhuurbemiddelaar? Hoe langer hoe meer ervaring en hoe beter het (internationale) netwerk.
- Krijgt de verhuurmakelaar goede beoordelingen op bijvoorbeeld Funda of Google?
- Adverteren zij op websites zoals bijvoorbeeld Pararius, Xpatrentals?
- Neemt de makelaar de tijd om al uw vragen te beantwoorden? Heeft hij of zij kennis van zaken?
- Is de makelaar lid van een branchevereniging zoals de NVM? De makelaar moet dan voldoen aan bepaalde richtlijnen van de branchevereniging.
- Heeft u een klik met de makelaar? Begrijpt hij of zij de reden van verhuur? Het tijdelijk verhuren van een te koop staande woning of vanwege vertrek naar het buitenland vergt een andere benadering, dan één of meerdere investeringspanden met een zo hoog mogelijke rendementsdoelstelling.
Biedt de Verhuurmakelaar extra services?
- Doet de verhuurmakelaar ook aan beheer van vastgoed? Verblijft u bijvoorbeeld in het buitenland, dan kunt u eventuele problemen in uw eigen woning zelf niet oplossen. Deze verantwoordelijkheid wilt u ook niet altijd neerleggen bij vrienden of familie. Een verhuurmakelaar die aan vastgoedmanagement doet, beschikt over een netwerk van klusbedrijven met iedere hun eigen specialisme.
- Werkt de makelaar voor de verhuurder of de huurder? Alleen de makelaar die courtage aan de verhuurder vraagt, dient de belangen van de verhuurder. Een makelaar die geen courtage aan de verhuurder vraagt, werkt voor de huurder. Zij zal dus zeker niet de belangen van de verhuurder dienen.
- Helpt de makelaar u met het opstellen van het profiel van een toekomstige huurder? Met andere woorden, kunt u aangeven waar uw voorkeur naar uit gaat en wat u wilt uitsluiten. De juiste verhuurmakelaar zal u vertellen hoe groot uw kansen zijn op verhuur met de door u gestelde voorwaarden.
- Is een kennismakingsgesprek met de toekomstige huurder standaard opgenomen in het proces voordat er een definitieve overeenkomst tot stand komt? Heeft u zelf invloed op wie de huurder wordt?
Een verhuurmakelaar beperkt de risico’s als u uw woning in Den Haag wilt verhuren
Het beperken van de risico’s die kleven aan het verhuren van een eigen woning moeten worden gemanaged. Een gespecialiseerde verhuurmakelaar met verstand van zaken en veel relevante ervaring kan u veel werk uit handen nemen. Hij of zij weet waar de mogelijke risico’s kunnen opduiken. De verhuurmakelaar zal de verhuurder behoeden voor mogelijke valkuilen en het juiste advies geven. Deze blog is geschreven door Herman Geertsema. Hij is de SEO specialist en Content Marketeer bij Connect your World uit Den Haag.
Meer lezen over woningen huren of verhuren in Den Haag en de waarde van een verhuurmakelaar
- 8 redenen om een verhuurmakelaar in te schakelen in Den Haag
- Smijten met geld is een grote irritatie voor Manon de Lange, Verhuurmakelaar uit Den Haag
- Den Haag voor expats beste stad om te wonen en te werken
Woning verhuren in Den Haag
Dus wilt u uw huis verhuren in Den Haag? Dit vergt dan wel wat speurwerk naar de juiste verhuurmakelaar! Een vrijblijvend en informatief gesprek is de eerste stap naar de verhuur van je eigen huis.
The Hague Real Estate Services, makelaar Den Haag
The Hague Real Estate Services is een full service NVM makelaar in Den Haag. Wij zijn expert in de verhuur en huur van woningen of appartementen aan expats in de regio Den Haag. Daarnaast zijn wij ook werkzaam als aankoopmakelaar en verkoopmakelaar. Bel met Manon de Lange voor meer informatie op tel 06-28024077